Wednesday, September 24, 2014

Kawad Kaki

 
 
Oleh kerana next week ada pertandingan kawad kaki dan Zeera menyertainya ,
so, harinih nak buat satu post mengenai kawad kaki merangkumi sejarah kawad kaki,
tujuan kawad kaki, hukuman kawad kaki dan lain-lain.
 
 
SEJARAH KAWAD KAKI

Sejarah kawad bermula sejak kehadiran tentera-tentera asing di Tanah Melayu pada awal
kurun ke 14. Kehadiran tentera Portugis yang berjaya mengalahkan tentera Melaka pada tahun
1511 dilihat sebagai satu pasukan tentera yang berdisiplin, patuh kepada arahan ketua,
sistematik mengatur strategi dan seragam. Kehadiran tentera Inggeris di Pulau Pinang pada
tahun-tahun 1700an dan di Singapura padatahun 1800an juga dilihat sebagai satu titik
tolak kepada perkembangan kawad. Walaupun tentera-tentera Inggeris pada masa itu
sebahagian besarnya adalah tentera-tentera upahan dari India, namun corak dan cara disiplin
yang ditunjukkan menunjukkan mereka adalah pasukan yang mantap dan setia kepada tuannya.
 
Penubuhan awal pasukan-pasukan uniform di Malaysia pada seperti Home Guard,
Pasukan Simpanan (Teritory Army), Rejimen Askar Melayu, pasukan laut dan udara serta
pasukan uniform bukan tentera seperti Pengakap (Scout), Pasukan Palang Merah (Red Cross),
St John Ambulance dan sebagainya telah menyemarakkan aktiviti kawad di negara ini.
Pertandingan kawad kaki telah menjadi kelaziman atau rutin dalam pasukan beruniform yang memaparkan kehebatan, kepakaran, keunikan, keseragaman dan paling penting sebagai identiti pasukan.
 
Pada masa kini terdapat 3 kumpulan pasukan beruniform di sekolah iaitu yang dinaungi
oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, badan-badan kerajaan (GO) dan badan-badan bukan
kerajaan (NGO). Usaha memyelaraskan aktiviti kawad khususnya yang berkaitan dengan
pertandingan kawad telah dilakukan. Walaupun terdapat kelainan dari aspek gerakan kawad
namun usaha-usaha seperti membentuk sistem pertandingan atau format pertandingan yang
selaras telah dilakukan.
 
 
 
 TUJUAN BERKAWAD
  •  Untuk membentuk seseorang supaya bermegah dengan tatatertib cergas dan taat setia (menerima arahan dan menjalankan arahan tersebut)
  • Membentuk anggota supaya bekerjasama dalam satu kumpulan
  • Berkawad adalah asas untuk panduan membentuk tatatertib di dalam pasukan, asas dan perpaduan tatertib semasa bertugas adalah berdasarkan kepada kawad yang diperbaiki berkali-kali
  • Apabila berkawad hendaklah diterangkan apakah sebab-sebab berkawad itu. Berkawad sangat-sangat dikehendaki oleh pasukan, bukanlah sebagai hukuman atau mendera tetapi untuk membina tataterib serta darjat sesuatu pasukan itu.

BAHASA HUKUMAN KAWAD KAKI

NO
BAHASA HUKUMAN
1.
Baris / Skuad.
2
Baris .Sedia.
3
KeKanan .Lurus.
4
Pandang. Depan .
5
Buka Barisan .Gerak .
6
Tutup Barisan. Gerak.
7
Bergerak ke kanan Bertiga-tiga , Kekanan Pusing.
8
Skuad akan menghadap ke Hadapan , Ke kiri Pusing.
9
Bergerak ke kiri Bertiga-tiga , Kekiri Pusing.
10
Bergerak ke kanan Bertiga tiga , ke belakang Pusing .
11
Bergerak ke kiri Bertiga tiga , ke belakang Pusing .
12
Skuad akan Menghadap keHadapan , Ke kanan Pusing.
13
Skuad akan Menghadap ke belakang , ke belakang Pusing.
14
Bergerak kekanan bertiga-tiga , ke kanan pusing .
15
Skuad akan menghadap ke belakang , ke kiri pusing.
16
Bergerak ke kiri bertiga-tiga , ke kiri pusing .
17
Skuad akan menghadap ke belakang , ke kanan pusing.
18
Skuad akan menghadap ke hadapan , ke belakang pusing.
19
langkah , kekanan gerak .
20
langkah , ke kiri gerak .
21
langkah , ke hadapan gerak .
22
langkah , ke belakang gerak .
23
Dari kiri , cepat jalan .
24
Tukar langkah semasa berjalan tukar langkah. 3x
25
Tukar langkah ,dengan langkah berlagak tukar langkah . 3x
26
Bergerak kekanan/kiri bertiga-tiga , kebelakang pusing.
Skuad akan menghadap kehadapan / belakang , kebelakang pusing.
27
Dari kiri / kanan , kanan belok .
28
Dari kiri / kanan , kiri belok.
29
Bergerak kekanan / kiri bertiga-tiga , kekanan / kiri pusing.
30
Skuad akan menghadap kehadapan / belakang ,  kekanan / kiri pusing.
31
Hormat , ke hadapan hormat.
32
Hormat selaku terima sijil , hormat kehadapan hormat.
33
Hormat , kekanan hormat.
34
Hormat , kekiri hormat.
35
Tukar langkah perlahan , perlahan jalan .
36
Tukar langkah masa jalan perlahan , tukar langkah . 3x
37
Bergerak kekanan/kiri , kebelakang pusing.
Skuad akan menghadap kehadapan / belakang , kebelakang... pusing.
38
Dari kiri / kanan , kanan belok.
39
Dari kiri / kanan , kiri belok.
40
Bergerak kekanan / kiri  kekanan / kiri pusing.
41
Skuad akan menghadap kehadapan / belakang ,  kekanan / kiri pusing.
42
Tukar langkah cepat , cepat jalan .
43
Skuad henti .
44
Hentakkaki
45
Skuad henti .
46
Skuad akan mara menghadap , untuk diperhati semula  dari tengah
Cepat jalan .(14-1-2)
47
Hormat , hormat kehadapan hormat .(2-1-2-1)

 Sekian itu sahaja :) Doakan skuad kami berjaya yea ^_^ ! ! !
#KolejMatrikulasiKedah #PasukanKawadKaki #K1S3T2A #WishOurLuck

 


Wednesday, September 17, 2014

Keputusan UPS Semester 1 Sesi 2014/2015 Matrikulasi

 
 
 

so , harinih keputusan Ujian Pertengahan Semester 1 Sesi 2014/2015 Matrikulasi akan keluar . 
Good luck to all Matriculation Student's include me :) hahaha #PrayformyUPSresult . 
Apapun keputusan yang kita dapat , atas usaha kita sendirii and kita dah pun buat yang terbaik :) 
lepasnih fokus kat PSPM pulakk yang dijangka akan mula hujung bulan 10 . 
tak lama jeh lagii . lepas speaking MUET terus PSPM . 
Diharap kita semua dapat buat yang terbaik and d
apat banggakan parents korang semua ! 
chaiyokkkk ! 
#KolejMatrikulasiKedah #PST #SainsModuleIII


Wednesday, September 3, 2014

Iftar K1S3T2

 
 
 
 yaww ! nothing to saya . just nak mengupdate dengan pos gambar jehh .
 

Tuesday, January 7, 2014

PERUBAHAN HARGA EXTRA MOIST CHOCOLATE CAKE (EMCC) BOBOI




heyyy ! post kali ni nak cakap pasal EMCC BOBOI . 
taktahu EMCC tuh apa ? haa , tengok post tittle . EXTRA MOIST CHOCOLATE CAKE .
kira ayat mudahnya KEK COKELAT BOBOI .
kek nie memang sedapp . takrugi kalau beli . harganya pun berpatutan dengan rasanya .
tapi terdapat perubahan harga kek cokelat boboi ni . 



HARGA
1 bekas - RM6.90
3 bekas - RM20.00

PERUBAHAN HARGA POSTAGE (PosLaju)
1 bekas - RM6.00 (Semenanjung)
3 bekas - RM8.00 (Semenanjung)

Perubahan harga hanya pada postage sahaja . 
perubahan terpaksa dilakukan kerana harga kos penghantaran sekarang dah naik .
lepastu sebab kek cokelat kan , so dia agak berat sikit .
tu yang harga postage terpaksa berubah .
mohon maaf kepada peminat-peminat kek cokelat BOBOI
kerana terpaksa keluarkan duit lebih sikit untuk membeli kek ini .



untuk sesiapa yang berminat , boleh order terus melalui saya
0177813544 (whatsapp,mesej,call)

bagi yang berminat nak order tetapi stay area Muar,Johor , penghantaran akan dihantar terus ke rumah anda :)

PERUBAHAN HARGA AKAN MULA BEROPERASI MULAI 10HB JANUARI 2014

SekianHarapMaklum :)

 

The Awesome And Cute People